Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Θέσεις για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ των μελών



Το πρώτο συνέδριο  το οποίο είναι ιδρυτικό και πραγματοποιείται σε μία περίοδο που η Ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση.
Ένα συνέδριο που ίσως γίνεται με καθυστέρηση μηνών γιατί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο χρόνος που χάθηκε είναι πολύτιμος .
Μας δόθηκε αρκετός προσυνεδριακός χρόνος  ώστε όλοι σήμερα να είμαστε έτοιμοι να διατυπώσουμε τις απόψεις μας . Σύντροφισσες /οι
Αυτό το συνέδριο είναι ιστορικό γιατί από τις αποφάσεις του θα εξαρτηθεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν αφορά όμως μόνο τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αφορά και το παρακολουθεί το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας όπως είναι σίγουρο ότι το παρακολουθεί με διαφορετικά συναισθήματα και για διαφορετικούς λόγους ολόκληρη η Ευρώπη  
Δεν θα είναι υπερβολή αν ισχυρισθούμε ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου είναι δυνατόν να καθορίσουν εκτός από το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης .
Σε αυτό το συνέδριο πρέπει να δημιουργήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που
Θα έχει σαν στόχο να σταματήσει την εξαθλίωση ,να σταματήσει την καταστροφή που συντελείται από την πολιτική των μνημονίων της τρικομματικής κυβέρνησης .
Σε αυτό το συνέδριο πρέπει να δημιουργήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ανατρέψει δημοκρατικά το πολιτικό σύστημα και τις δομές που το στηρίζουν, και να ανοίξουμε τον δρόμο για μία κυβέρνηση της αριστεράς που θα στηρίζεται και θα εκφράζει ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων
Προϋπόθεση για την επιτυχία του στόχου είναι η δημιουργία ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ των μελών που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει  την κοινωνία . 
Σε αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέση και λόγο όλοι αυτοί που είναι αντίθετοι στο σημερινό πολιτικό κατεστημένο όλοι εμείς που έχουμε τις ίδιες αγωνίες ανεξάρτητα από την προέλευση του καθενός .
Σε αυτό τον νέο ΣΥΡΙΖΑ των μελών δεν χωράνε αποκλεισμοί ,δεν χωράνε χαρακτηρισμοί και δεν χρειάζεται η χρήση φίμωτρου και αριστερόμετρου  ακόμα και αν είχε  εφευρεθεί το τελευταίο.  
Και όπως χαρακτηριστικά  είπε ο σ Τσίπρας πριν μερικές μέρες στο Ηράκλειο
<<Αριστερός για μας, μέλος ή φίλος του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει άνθρωπος που δεν διαπραγματεύεται την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης για οποιοδήποτε λόγο. Και είναι η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης η μόνη εγγύηση και για την αλληλεγγύη, και για τη συλλογικότητα>>
Σε αυτούς τους αριστερούς απευθυνόμαστε σήμερα οι οποίοι έχουν κοινές καταβολές με μας και αυτές οι καταβολές  είναι
--οι αγώνες του εργατικού κινήματος το 19ο αιώνα ,
--οι αγώνες της εθνικής αντίστασης,
--οι  αγώνες   της ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων,
-- οι αγώνες του απλού λαού κατά της αποστασίας και αργότερα κατά της χούντας και στο πολυτεχνείο.
Κοινές καταβολές επίσης έχουμε και με τους δημοκρατικούς συμπολίτες μας που πίστεψαν το 81 στο όραμα της αλλαγής και όλους αυτούς καλούμε σήμερα,  να στρατευθούν μαζί μας για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ .
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ανοιχτός σε ολόκληρο το δημιουργικό και αγωνιστικό δυναμικό της κοινωνίας που επιθυμεί την ανατροπή, ανεξάρτητα από πολιτική καταγωγή ή προηγούμενες ιδεολογικές δεσμεύσεις
Είναι ανάγκη να αναζητήσουμε στην κοινωνία  όλους τους παραπάνω και όλοι μαζί να οργανώσουμε την ΑΝΑΤΡΟΠΗ .
Είναι υποχρέωση μας
--να υποστηρίζουμε τις θέσεις του κόμματος παντού .
--να συμμετέχουμε στα κινήματα αντίστασης ,στις συνδικαλιστικές ή κοινωνικές οργανώσεις
--να λειτουργούμε ως εκπρόσωποι του κόμματος και να προωθούμε  τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος .
--να εφαρμόζουμε την πολιτική γραμμή και τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να τις διαδίδουμε με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο.

Συντρόφισσες/οι
Σε αυτό το συνέδριο καλούμαστε επίσης να επιλέξουμε ποιόν ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε .
Θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όλων των μελών ή τον ΣΥΡΙΖΑ των ομάδων ,των αρχηγών και αρχηγίσκων?
Για να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα θα προστρέξω στον δάσκαλο Γληνό και αφού προσαρμόσω τον τίτλο και το περιεχόμενο στο σήμερα και αντί του «Τι είναι και τι Θέλει το ΕΑΜ» με το <<τι είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ >>
έχουμε   την απάντηση στο ερώτημα και είναι:
«Η οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα δεν μπορεί παρά να είναι μια και ενιαία. Ούτε ασύνταχτα μπουλούκια, ούτε πολυκέφαλες ομάδες, που η κάθε μια τους να κάνει ότι της κατέβει…. Όλα πρέπει να εκπηγάζουν από ένα βασικό σχέδιο από μια ενιαία οργάνωση».
Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η επιδίωξή μας .
Με όλο το σεβασμό για τους αγώνες των συντρόφων όλων των συνιστωσών, αλλά αισθανόμενος και εγώ έναν κόμπο στο λαιμό όταν διάβαζα την διάλυση του ΣΥΝ προτείνω την διάλυση των συνιστωσών ώστε να δημιουργηθεί ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ των μελών.
Ο σ Ρούντι Ρινάλντι  πολύ εύστοχα έγραφε για το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου του 2012 ότι
<< ο Λαός έδειξε με την ψήφο του υψηλό φρόνημα και υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση παρά τις απειλές και τον εκφοβισμό που υπέστη προεκλογικά >>
Αυτός ο λαός σήμερα ζητάει  να δείξουν, το ίδιο υψηλό φρόνημα και το ίδιο αίσθημα ευθύνης,  όλοι οι σύντροφοι και να προχωρήσουν στην αυτοδιάλυση των συνιστωσών ώστε να δώσουν την θέση τους στην μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ .
Στην  13η συνιστώσα που είναι ο Λαός .
Μία συνιστώσα που δεν κατεβαίνει με λίστες , δεν συμφωνεί με αυτές  ,δεν διεκδίκησε και δεν διεκδικεί ποσοστώσεις στην εκλογή οργάνων ούτε μερίδιο από την κρατική επιχορήγηση παρά μόνο έχει διάθεση για προσφορά στον αγώνα και το μόνο που απαιτεί είναι να σχηματισθεί κυβέρνηση της αριστεράς, κυβέρνηση   του ΣΥΡΙΖΑ .ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή.

Σύντρόφισσες /οι
Ήδη έχουν τεθεί  στον προσυνεδριακό διάλογο κάποια ερωτήματα που ίσως τεθούν και στο συνέδριο τα οποία κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε να έχουν τεθεί.
Συγκεκριμένα
Γίνεται μεγάλη κουβέντα για το θέμα των συμμαχιών μετεκλογικά.
Αρκετοί σύντροφοι μονότονα επαναλαμβάνουν ότι η μόνη επιλογή μας πρέπει να είναι τα αριστερά σε μας κόμματα και όχι με άλλο που είναι δεξιά μας .
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι τα κόμματα της <<καθαρής αριστεράς >> αρνούνται πεισματικά την όποια συνεργασία μαζί μας και καθημερινά εισπράττουμε την αποδοκιμασία τους .
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η αυτοδυναμία ,και η συνεργασία με όλα τα αντιμνημονιακά κινήματα και κόμματα που επιθυμούν την συνεργασία για την ανατροπή .
Δεν έχουμε την πολυτέλεια σαν κόμμα αλλά κυρίως σαν κοινωνία να απεμπολήσουμε μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή κάποιοι σύντροφοί μας στην καθαρή αριστερά έχουν επιλέξει για τον εαυτό τους το ρόλο της αντιπολίτευσης .
Ο τόπος , η κοινωνία σήμερα δεν έχει ανάγκη από μία δυνατή αριστερή αντιπολίτευση  αλλά από μία ισχυρή αριστερή κυβέρνηση που θα την βγάλει από το αδιέξοδο .

Επίσης μεγάλο θέμα συζήτησης είναι και το νόμισμα .
Μας έχει ασκηθεί σκληρή κριτική γιατί δεν δηλώνουμε επιστροφή σε εθνικό νόμισμα .
Κανένας σήμερα, λόγω της ρευστότητας της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της Ευρώπης,  δεν μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον είτε μέσα στην ευρωζώνη είτε εκτός .
Οφείλουμε όμως και πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το  σοβαρό οικονομικό επιτελείο που διαθέτει , να έχει εναλλακτικά σχέδια για έξοδο από την κρίση ανάλογα με τις ανάγκες .
Αυτά τα σχέδια δεν χρειάζεται να διαφημίζονται με τυμπανοκρουσίες πολύ δε περισσότερο να γίνονται τίτλοι κόμματος .
Οφείλουμε όμως να επαναδιατυπώσουμε την δέσμευσή μας ότι οι κόκκινες γραμμές που βάζουμε δεν είναι η εξασφάλιση των δανειστών μας αλλά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων .
Συντρόφισσες /οι
Ένα πρέπει να είναι το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί σε αυτό το συνέδριο και αυτό είναι:
Θα περιμένουμε να πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο ή
Θα τους διώξουμε .
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και δυνατή .
Πρέπει όλοι οι σύνεδροι , όλα τα μέλη στις 15 Ιουλίου να είμαστε στους δρόμους , στις πλατείες, στους χώρους δουλειάς και με την καθοδήγηση της εκλεγμένης ηγεσίας να                                             ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ . 
                                   ή Εμείς ή Αυτοί .
Παγιός Π
Μέλος της Ν.Ε Αχαΐας 





ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!